Caracteristici generale
Tuburile flexibile din Inox sunt concepute pentru a fi utilizate la sistemele de încălzire, ventilaţie şi aerisire, având avantajul Fiabilitatii, rezistentei la coroziune si la temperaturi inalte. De asemenea asigură o bună etanşare.
Ca exemple de utilizare se pot enumera:
- Tubulatură de evacuare a noxelor din halele de productie,
- Tubulatură de evacuare a prafului sau a suspensiilor uşoare la agregatele care în funcţionare degajă cantităţi însemnate de astfel de particole,
- Tubulatură pentru suflante de aer cald,
- Tubulatură pentru hote industriale sau menajere,
- Instalatii de evacuare a gazelor de esapament in Autoservice, sau la standurile de proba a motoarelor.
Instrucțiuni privind fixarea pe elemente de prindere
Tuburile flexibile se fixează pe elementele de prindere, pereti sau tavane, cu ajutorul unor bride late din tablă cu grosimea de minim 2,5 mm pentru tuburile cu diametrul sub 150 mm, si din tabla cu grosimea de minim 3 mm pentru tuburile cu diametrul cuprins intre 160 mm si 350 mm. Lăţimea bridei trebuie să fie de minim 20 mm pentru tuburile cu diametrul pana la 150 mm si de minim 25 mm pentru tuburile cu diametrul peste 150 mm. Diametrul interior al bridei trebuie să fie cu cca 1 mm mai mic decat diametrul exterior al tubului care se fixeaza, pentru a se putea realiza o strangere ferma a tubului , astfel incat acesta sa nu alunece (in special la tuburile montate pe verticala).
Distanţa dintre bridele de fixare în poziţie orizontală nu va fi mai mare de 800 mm, iar pentru fixarea în poziţie verticală nu va fi mai mare de 1000 mm. Schiţa de montaj este reprezentată în figura 1.
Cu tubulatura realizată din tub flexibil de Inox se pot realiza coturi fără a fi nevoie de elemente intermediare. Condiţia este ca raza de curbură să nu fie mai mică de 4D, unde D reprezintă diametrul interior al tubului. Se vor prevedea bride de fixare la ambele capete ale cotului format prin indoire, în zona rectilinie a tubului, la limita începutului curburii cotului.
Instrucțiuni privind îmbinarea tronsoanelor
Lungimea standard de livrare a tubului flexibil de Inox este de 3 m. Pentru realizarea tubulaturilor sunt necesare lungimi mai mari. Aceasta presupune îmbinarea tronsoanelor la capete.
Îmbinarea se face cu ajutorul unor mufe tubulare confecţionate din tablă fălţuită a cărei grosime trebuie să fie în concordanţă cu diametrul tubului de îmbinat. Orientativ, pentru diametre de tub sub 100 mm se poate folosi tablă cu grosimea de 0,5 mm, pentru diametre cuprinse între 100 mm şi 200 mm se poate folosi tablă cu grosimea de 0,75 – 1 mm, iar pentru diametre de la 200 mm la 350 mm se poate folosi tablă cu grosimea de 1,5 mm. Ştuţurile de tablă trebuie să aibă o lăţime suficientă pentru a se putea petrece peste ele capetele tuburilor de îmbinat. Astfel, pentru diametre ale tubului flexibil cuprinse între 50 mm şi 150 mm se vor folosi ştuţuri cu lăţimea de minim 60 mm, iar pentru tuburi cu diametre cuprinse între 150 şi 350 mm se vor folosi ştuţuri cu lăţimea de minim 100 mm. După petrecerea capetelor de tub peste ştuţurile de îmbinare, acestea se vor asigura la exterior cu coliere de strângere. Se recomandă colierele de sarma zincata FI 3 mm, duble, care asigura o strangere puternica a tubului de Inox pe mufa.Modul de montaj al colierelor este exemplificat in fig.2.
In situatia cand este necesara etansarea perfecta a imbinarii tronsoanelor de tubulatura se va depune inainte de a fi imbinate, pe mufa, un strat de pasta de etansare (tip Mastic-silicon pentru temperaturi normale-max 50o C, sau tip Gasket pentru temperaturi ridicate-max 300o C). Tinand cont ca tubulatura rezista unor temperaturi de max 700o C, la temperaturi inalte se vor folosi produse de etansare adecvate.
Trebuie mentionat ca in situatia trensportului de pulberi sau suspensii metalice, lemnoase, etc. care nu degaja gaze otravitoare, este suficienta etansarea realizata prin montarea mufelor de legaturta fara strat suplimentar de etansare.